Ново:
Пъзели мозайки
Монокуляр за нощно виждане
Телескоп за телефон
Барбекю в куфар
Въдица - химикалка
Шапка-отварачка
Джобен вентилатор
Магнитен куб FanXin
Кодиращ робот Трибо
Глобус лампа
Катинар с отпечатък

Windmill Cube
YongJun Windmill New Edition
Цена: 11.00 лв
Image
При този пъзел осевата система е завъртяна на около 30º около вертикалната ос. Името му идва от шарките на горната и долната страна, които приличат на вятърна мелница. Тъй като при завъртането на кръста, срезовете на горната и долната страна минават точно през върховете на куба, той няма същински ъглови елементи, т.е. такива с три цвята.
Елементите, които са с триъгълна форма на горната и долна страни са "имагинерните" ъглови елементи и при нареждане с тях трябва да се отнасяме като с такива. Елементите с трапецовидна форма са всъщност периферни.

Mirror Windmill
MoFang JiaoShi Windmill Mirror
Цена: 11.00 лвImageImage
Image
Това е една интересна комбинация на Windmill и Mirror Cube. Осевата система е завъртяна на 30º, около вертикалната ос, а слоевете са с различна дебелина.
Не е много труден за решаване, като се има предвид, че има значение само ориентацията на елементите, а не и местоположението им (стига да са в правилния слой).

Crazy Windmill
MoYu Crazy Windmill
Цена: 12.00 лвImageImage
Image
При този куб, освен 30-градусовото завъртане на кръста около вертикалната ос, тя е наклонена леко, така че централните елементи на всички страни са изместени от нормалните си позиции. По тази причина ориентацията на всеки център има значение, като всъщност това е и цялата трудност на пъзела,
като се изключи промяната на формата му при разбъркване. При този шейп мод ъгловите елементи имат три цвята, периферните - два, а центровете - един, така че в основни линии се държи като нормален 3x3 и не е много по-труден за решаване.

Fisher Cube
MoFang JiaoShi Fisher
Цена: 11.00 лв
Image
Това е хронологично първият шейп мод на класическия куб, изобретен е от Tony Fisher. При него осевата система е завъртяна на 45º около вертикалната ос и така елементите на горния слой, които изглеждат като ъглови, са всъщност периферни, а тези, които се намират в периферията,
са всъщност ъгловите, от гледна точка на логиката на нареждане. Във втория слой елементите с два цвята са всъщност централните и ориентацията им има значение при нареждане. За сметка на това ориентацията на ъгловите (с един цвят) няма значение.

Mirror Fisher
MoFang JiaoShi Fisher Mirror
Цена: 11.00 лв
Image
Вариант на популярния Fisher, в който един слой е удебелен, а друг - изтънен, така че да заприлича на Mirror. Интересна комбинация от два шейп-мода, при която стига елементите да са в правилния слой, не е от значение местоположението им, само ориентацията.

Crazy Fisher
MoYu Crazy Fisher
Цена: 12.00 лвImageImage
Image
По-предизвикателна версия на стандартния Fisher, като освен 45-градусовото завъртане на кръста около вертикалната ос, тя е наклонена с около 30º, при което кубът губи симетричността си.
Средният слой вече не е хоризонтално разположен, а централните елементи на бялата и жълтата страна не се намират в средата. Резултатът е, че при нареждане, ориентацията на всеки елемент има значение.

Axis Cube
YongJun Axis 3x3 V2
Цена: 11.00 лв
Image
Един от най-предизвикателните шейп модове на 3x3, при него и трите оси са изместени от нормалното си положение, като са насочени към върховете на куба. По този начин елементите, които би трябвало да са централни (въртящи се единствено около оста си), са с два цвята и се намират в периферията до върховете.
Има два ъглови елемента, които са стандартни - с три цвята и шест, които са с един цвят - триъгълните. Елементите, които би трябвало да са периферни, също са два вида - с два цвята и само с един - трапецовидните.

Изместването на осите е еднакво и за шестте от тях, което придава симетричност на пъзела, но не се заблуждавайте, че е лесен за решаване. Още с първото движение кубът загубва формата си и разбъркан изглежда доста обезкуражаващо. При нареждане ориентацията на всеки елемент има значение.

Axis Cube 4x4
MoYu AoSu Axis 4x4
Цена: 22.00 лв
ImageImage
ImageШейп мод на куба 4x4, при който и трите оси са изместени от стандартната си ориентация. По-голямата версия на върховното предизвикателство Axis 3x3. Движенията са изключително гладки, пъзелът е създаден на основата на MoYu AoSu, но тук свършват добрите новини.
За да го завършите, ще ви трябва освен да можете безпроблемно да решавате стандартния 4x4, да имате въображение и доста упоритост. Ориентацията на всеки елемент има значение, както и позицията му. Дори елементи с еднаква външна повърхност не могат да разменят местата си, понеже вътрешната им част е различна.

Какво представляват
шейп модовете?

Повечето от тях са модификация на стандартния куб 3x3 и показват колко разнообразна може да бъде вселената на ротационните пъзели. Те демонстрират как пъзели с идентични механизми могат да бъдат превърнати в изцяло нови предизвикателства, само с лека повърхностна модификация. Ако приемем, че класическият куб е разрязан в трите посоки на три равни слоя, то при шейп модовете обикновено разрезите са изместени (огледален куб) или завъртени в някаква посока. С други думи, кръстът в средата на куба е завъртян около една или около две от осите. Всички шейп-модове променят формата си при разбъркване.

При решаването им не забравяйте, че това са просто модификации на класически куб, обърнете внимание на връзките между тях и различните им особености. Всяка от тези особености е нещото, което има най-голямо значение.

Вътрешните механизми са взети от скоростни кубове MoYu, така че, както би трябвало да се очаква, движенията са много гладки, а пъзелите - стабилни.


Оценка: ImageImageImageImageImage

 

Ново:
Шашибо куб
Светлинен театър
Swinging Sticks
Вратовръзка отварачка
Пауър Грипър
UV стерилизатор
Следяща стойка
Конус тоалетна
Настолна боксова круша
Най-малката боксова круша
|Джаджи|Лайфстайл|Игри|Светлина|За офиса|На открито|Пъзели|
|Начало|За нас|Корп. клиенти|Магазин|Доставка|Поръчка|
горе
Copyright © 2006-2022 All rights reserved